rent a car sitia airport
Η πόλη της Σητείας

Η πόλη της Σητείας

_

Ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του στο τοπίο της Σητείας – σημάδια που
ο επισκέπτης βλέπει παντού γύρω του.

_

Η Σητεία, είναι μια γραφική πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και αγκαλιάζει το όμορφο λιμάνι και την μεγάλη αμμουδερή παραλία. Στην παραλία και στις πλατείες της, στα καταστήματα και τις ταβέρνες, στα καφέ και στα νυχτερινά club της θα ανακαλύψετε ότι η Σητεία είναι μια ζωντανή πόλη που έχει πολλά να προσφέρει.

Η νυκτερινή ζωή της πόλης συνδυάζεται και με υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου και χορού. Η Σητεία είναι μια πόλη που δέχεται το παρελθόν αλλά αναζητεί και το καινούργιο. Μια πόλη που συνδυάζει την ανάμεικτη εικόνα της κρυμμένης μαγείας και της ηρεμίας με τη χαρά της ζωής και την ζωντάνια.

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, στο δυτικό μυχό του φερώνυμου όρμου, 70 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι μια πολύ όμορφη αμφιθεατρική πόλη με πληθυσμό σήμερα πάνω από 11.000 κατοίκους. Είναι πατρίδα του ποιητή του Ερωτόκριτου Βιτσεντσου Κορνάρου και ενός απο τους 7 σοφούς της Αρχαιότητας Μύσωνα. Δεσπόζει στον ομώνυμο κόλπο και αποτελεί ειρηνικό καταφύγιο για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μ’ αυτήν αφετηρία ξεκινούν για να επισκεφτούν τα 45 χωριά της, να γευτούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να διαπιστώσουν με θαυμασμό πως κάθε γωνιά της Σητειακής γης κρύβει στα σπλάχνα της κι από ένα αρχαιολογικό θησαυρό που πιστοποιεί την μεγάλη πολιτιστική παράδοση στον τόπο αυτό.

Φοινικόδασος Βάι

Φοινικόδασος Βάι

_

Η επαρχία Σητείας προσφέρει μια σειρά απο πανέμορφες παραλίες
που αξίζουν πραγματικά την επίσκεψη.

_

H επαρχία Σητείας προσφέρει πλήθος αξιόλογων παραλιών που πραγματικά αξίζει να επισκευτείτε. Μερικές απο αυτές είναι η οργανωμένη παραλία της Σητείας βραβευμένη με 2 γαλάζιες σημαίες, κατάλληλη για κάθε είδους θαλάσσιες δραστηριότητες και αθλήματα, το ξακουστό φοινικόδασος του Βάι με τους αυτοφυείς φοίνικες, ένα μοναδικό θέαμα σε όλη την Ευρώπη.

 

Μπορείτε να δείτε τη παραλία του Ιτάνου στα ερείπια της αρχαίας πόλης, την παραλία του κουρεμένου που είναι ιδανική για θαλάσσια σπόρ όπως windsurf,την παραλία της κάτω Ζάκρου δίπλα ακριβώς απο το αρχαίο ανάκτορο που καταστράφηκε ολοσχερώς απο την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, την παραλία του Ξερόκαμπου με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις λευκές αμμουδιες, την παραλία του Μακρύ Γιαλού με τα ρηχά νερά που είναι ιδανικά για οικογένειες, του Παπαδιόκαμπου κ.α.

Αρχαιολογικοι

Αρχαιολογικοί Χώροι

_

The Minoan farmhouses and Agrepavlis discovered
scattered in the province of Sitia.

_

Οι μινωικές αγροικίες και αγρεπαύλεις που ανακαλύφτηκαν είναι διάσπαρτες στην επαρχία της Σητείας. Είναι χτισμένες έξω από οργανωμένους οικισμούς με απλά ή σύνθετα αρχιτεκτονικά σχέδια, και είναι συνήθως πολύχωρα οικοδομήματα με την κατάλληλη διαρρύθμιση και τον εξοπλισμό που απαιτεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους.

Ορισμένες από τις επαύλεις αυτές ανήκαν ως φαίνεται από την έκταση και την πολυτέλεια της κατασκευής τους σε πλούσιους και ισχυρούς τοπικούς άρχοντες γιατί μιμούνται το σχήμα των ανακτορικών συγκροτημάτων. Τέτοιες αγρεπαύλεις ανακαλύφτηκαν στο Πισκοκέφαλο, στα Αχλάδια, στη Ζου, στο Μακρύ Γιαλό, στην Άνω Ζάκρο, στον Αζωκέραμο, στον Άγιο Γεώργιο και αλλού.

Μνημεια

Ιστορικά Μνημεία

_

Επιβλητικά μνημεία δεσπόζουν στην επαρχία της Σητείας
που δένουν τους επισκέπτες με το παρελθόν.

_

Επιβλητικά μνημεία δεσπόζουν στην επαρχία της Σητείας που δένουν τους επισκέπτες με το παρελθόν. Το σημαντικότερο απο τα μνημεία είναι το φρούριο της Καζάρμα που βρίσκετε μέσα στην πόλη της Σητείας.

Όλο το φρούριο βρίσκεται σε υπερυψωμένο επίπεδο για να δεσπόζει. Στους τοίχους γύρω υπάρχουν τριγωνικές πολεμίστρες εκτός από την πλευρά της προσόψεως. Στο δεύτερο πάτωμα υπάρχουν πάλι πολεμίστρες και οι τρύπες για τα δοκάρια της οροφής γύρω από την οποία υψωνόταν οι επάλξεις.

Στην αυλή που περιβάλλεται από τείχος που σε ορισμένα σημεία φθάνει τα 5μ. Μερικά ακόμα απο τα σημαντικά μνημεία της επαρχίας είναι του Τρυπητού, οι Αποθέτες Σητείας, Ο πύργος του Κορνάρου, οι ρωμαικές ιχθυοδεξαμενές κ.α

Φαραγγια

Φαράγγια

_

Μεγάλα και μικρά φαράγγια διασχίζουν την επαρχία, σημάδι των χειμάρρων
με τα ορμητικά νερά των ξαφνικών βροχών

_

Μεγάλα και μικρά φαράγγια διασχίζουν την επαρχία, σημάδι των χειμάρρων με τα ορμητικά νερά των ξαφνικών βροχών και των άλλων στοιχείων της φύσης που πέφτουν πάνω στα εύπλαστα πετρώματα της σητειακής γης.

Τα σημαντικότερα φαράγγια είναι της Ζάκρου, του Ρίχτη, των Περβολαριών και των Πευκών. Η γνωριμία με τα φαράγγια της περιοχής, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξίδι για τη γνωριμία της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Σητείας. Το φυσικό πλαίσιο αυτής της γνωριμίας εναλλάσσεται συνεχώς.

Το τοπίο αλλάζει από πλούσιο σε βλάστηση, σε τραχύ, άγριο και γυμνό. Την άνοιξη οι κατάφυτες πλαγιές σε πλημμυρίζουν από αρώματα και σε κάνουν να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις την διάχυτη χαρά της Κρητικής φύσης.